Veenendaal

Ben je je aan het oriënteren om richting Veenendaal te verhuizen en/of wil je graag wat meer weten over het mooie Veenendaal? Dan ben je bij ons aan het goede adres.

Wij kennen elke wijk, elke straat en elke makelaar in Veenendaal. Aangezien we al ruim 40 jaar al actief zijn in ons mooie dorp kennen we de weg. Om jou als klant ook een idee te geven wat Veenendaal en zijn wijken te bieden hebben, hebben we dit voor jou vertaald in een soort legenda.

Wist je dat Veenendaal 6 wijken heeft en dat daarin 37 buurten bestaan?

De 6 Veenendaalse wijken:
Centrum
Noord-Oost
Zuid-Oost
Zuid-West
Noord-West
West

Veenendaal Centrum:

Het centrum van Veenendaal (ook wel ’t dorp genoemd) is erg divers. Van oude winkelstraten en oudere woonwijken tot aan nieuwbouw en een telkens verjongend winkelcentrum. Veenendaal Centrum bestaat uit circa 80% aan appartementen. Deze bevinden zich boven het winkelcentrum (boven de Scheepjeshof, boven de karakteristieke winkels in de Hoofdstraat, het Schrijverspark en op de plek waar vroeger het ptt-postkantoor en de Volksbank stond). Daarnaast zien we ook industrie in het oude centrum, mede als overblijfsel van de bloeiende tijd van Veenendaal in de wolindustrie en de sigarentijd van Ritmeester. De wijk bestaat uit de buurten Koopcentrum, Vijgendam en omgeving, Beatrixstraat en omgeving en de Schrijversbuurt.

Noord-Oost:

Veenendaal Noord-Oost bestaat uit de buurten Dragonder-Noord, Dragonder-Zuid, de Compagnie-Oost, Spitsbergen, Dragonder-Oost en Veenendaal-Oost.

  • Dragonder-Oost: De wijk Dragonder-Oost is recent nieuw gebouwd en beschikt over nieuwbouw in alle lagen, een aantal basisscholen en een eigen winkelcentrum met onder andere een Lidl, Albert Heijn, snackbar, kapper en bloemenwinkel. De wijk sluit aan op de Rondweg-Oost, is ruim opgezet en grenst aan de weilanden en de Groene Grens.
  • Dragonder-Noord: Dragonder-Noord bestaat uit woningen uit de bouwjaren 70 en deze bevatten over het algemeen verrassend veel ruimte. Deze wijk is ook zeer interessant voor starters. Tevens heeft deze wijk zijn eigen winkelcentrum in de vorm van ‘’Winkelcentrum Aller Erf’’ met een Jumbo, kapper, snackbar en bloemenwinkel. Vanaf hier ben je met een paar minuten bij de sportvelden van Spitsbergen. Hier treffen we een voetbalvereniging, atletiek, tennisbanen en een honkbalvereniging aan.

Zuid-Oost:

Veenendaal Zuid-Oost bestaat uit de wijken Petenbos, Boslaan en omgeving, Engelenburg, het Ambacht, Nijverkamp, de Groene Velden, de Blauwe Hel en Bezuiden de Middelbuurtseweg.

  • Petenbos: De kindvriendelijke wijk Petenbos werd in delen gebouwd. Deels in de jaren 80 en deels in de jaren 90. De wijk is lekker ruim opgezet met een eigen winkelcentrum met een Jumbo, kapper en snackbar. Petenbos is een zeer gewilde wijk in Veenendaal, mede omdat het lekker rustig wonen is en omdat het zo mooi tegen de Utrechtse Heuvelrug aanligt. Er bevinden zich mooie parken, een water wat rond de wijk loopt en een aantal basisscholen. Een bijzonder deel van de wijk is ‘’Stad in de Stad’’, een stedenbouwkundig plan waarbij woningen ontworpen zijn als gebouwen van een (moderne) middeleeuwse stad. Vanaf het Petenbos ben je binnen een paar minuten in het centrum, op het centraal station, op de snelweg, het Stadspark of op de Groene Velden, waar zich vele sportverenigingen bevinden.

Zuid-West:

Veenendaal Zuid-West bestaat uit het Franse gat, ’t Goeie Spoor, en de Salamander.

  • Franse Gat: Het Franse Gat is gebouwd in de wederopbouw periode en de meeste woningen zijn gebouwd tussen 1952 en 1962. Het bestaat uit arbeiderswoningen en veelal laagbouw. Het Franse Gat wordt beleefd als een van de echte Veense volksbuurten. Langgerekte straten met eengezinswoningen en met diepe tuinen tot wel 30 meter. Dit komt voort uit het idee dat de bewoners zelf een eigen moestuin konden onderhouden. Ook vinden we verderop in de buurt prachtige 2-onder-1 kap woningen. Dit alles is gebouw rondom een eigen buurtwinkelcentrum ‘’Het Bruïneplein” waar een Jumbo, Aldi, Kruidvat, Etos en nog wat speciaalzaken zich hebben gevestigd. Tevens is er in de Patrimoniumlaan een ruime keuze aan speciaalzaken. Hier treffen we echt het ouderwetse Veense gevoel aan.

Noord-West:

Veenendaal Noord-West bestaat uit de buurten Molenbrug, ’t Hoorntje, de Pol, de Gelderse Blom en de industriële zones van de Compagnie en de Batterijen.

  • ’t Hoorntje: In de wijk ’t Hoorntje vinden we hele wisselende bouwjaren van woningen. De wijk zelf is qua naam niet heel bekend maar als we de Zandstraat, de Nieuweweg en de Gortstraat noemen dan weet elke Veenendaler waarover we het hebben. In deze wijken treffen we hele diverse woningen aan van de jaren ’10, ’20 en jaren 30, maar ook latere woningen van jaren 60 tot en met jaren 90 en zelfs enkele nieuwbouw. Deze wijk heeft aardig wat karakteristieke woningen in alle vormen en maten en het ligt tevens dicht bij het centrum en bij de snelweg.
  • De Pol: Karakteristiek kunnen we De Pol zeker noemen. De Pol betreft een kindvriendelijke wijk met een aantal prachtige 2-onder-1 kap woningen uit de jaren 30, maar ook nette eengezinswoningen uit de jaren 70. Een begrip in heel Veenendaal is natuurlijk Speeltuin de Pol. Deze ligt centraal in de wijk en is groot opgezet voor optimaal speelplezier.

West:

Veenendaal West bestaat uit de Componistenbuurt, Dichtersbuurt, Vogelbuurt, Schepenbuurt, de Oudeveen, de Schans en omgeving, de Faktorij, de Vendel, Fort Buurtsteeg en Bezuiden de Dijkstraat.

  • Veenendaal West is haast een dorp op zich. De Componistenbuurt, de Dichtersbuurt en de Oudeveen zijn ruim opgezette en kindvriendelijke wijken welke zelfvoorzienend zijn. De buurten van de Oudeveen en de Schans zijn gebouwd in de jaren 80 en de Componisten- en de Dichtersbuurt zijn voornamelijk gebouwd rond de jaren 90. Er is een groot winkelcentrum ‘’de Ellekoot’’ met een grote sporthal, de Hema, een grote Albert Heijn, Bruna, fietsenwinkel, snackbar, kapper en wat speciaalzaken (brood, vlees, kaas en vis). Tevens bevinden zich hier ruime nette parken, voetbalverenigingen, veel basisscholen en een grote middelbare school. De wijk heeft zelfs een eigen station, station Veenendaal West, met een aansluiting op Utrecht Centraal. Met de auto ben je met een paar minuten op de snelweg.