Ede

Wist je dat Ede uit 7 wijken met daarin 29 buurten bestaat?

Ede-Oost:

De wijk Ede-Oost bestaat uit het Centrum, de Componistenbuurt, Burgemeestersbuurt, de Bosrand, de Stationsbuurt en het Kazerneterrein. De wijk is een mix van oudere en moderne woningen. Hier tref je zowel oude woningen uit de jaren 30 tot aan nieuwbouw. Het Kazerneterrein betreft vele nieuwe woningen die gebouwd zijn na 2000.

Ede-West:

De wijk Ede-West bestaat uit de Zeeheldenbuurt, Bloemenbuurt, Vogelbuurt, Indische buurt, Beatrixpark en Klaphek. Ede-West ligt gek genoeg niet meest westelijk van Ede. Later is de wijk Veldhuizen ten westen van deze wijk gebouwd. De wijk bestaat uit een eigen winkelcentrum (het Rozenplein met o.a. een Albert Heijn), een middelbare school, de Beatrixkerk en speeltuin de Korenbloem. In deze wijk zijn er circa 65% koopwoningen.

Veldhuizen:

De wijk Veldhuizen is verdeeld in Veldhuizen A en B en werd in 2 fases gebouwd. Tussen 1960 en 1970 werd Veldhuizen A gebouwd. Rond 1980 werd Veldhuizen B gebouwd. Deel A bestaat uit de buurten de Burgen, de Horsten en de Steinen. Deel B werd later gebouwd en dat betreft de buurten de Velden en Beken, de Dalen en de Hoven. De wijk Veldhuizen heeft een groot winkelcentrum met onder andere een Jumbo, Lidl, Primera, Zeeman, verschillende restaurants en speciaalzaken. Tevens heeft de wijk een zwembad (Zwembad de Peppel) en een voetbalvereniging. De wijk kenmerkt zich door goedkopere woningen, veel groen en hoogbouw en het aandeel koopwoningen is circa 55%.

Kernhem:

De wijk Kernhem is gebouwd ten noorden van de N224. Het is een van de jongste wijken en deze is deels gescheiden van de rest van Ede door de N224. Kernhem is gebouwd na 2000 en is verdeeld in Kernhem A en Kernhem B. Kernhem A is helemaal af en bestaat sinds 2000 en Kernhem B is jonger en in sommige delen zelfs nog in aanbouw. Kernhem bestaat uit de buurten de Bergen, de Bossen en de Venen en Zanden. De wijk heeft een eigen winkelcentrum Parkweide met een grote Albert Heijn, een bakker, een groenteboer, een slijterij en een cafetaria. Vanuit Kernhem zit je binnen een paar minuten op de snelweg A30. In de wijk zijn 76% van de woningen koopwoningen.

Ede-Zuid:

De wijk Ede-Zuid bestaat uit het Enka terrein, Hoogbouw Zuid, de Reehorst en de Uitvindersbuurt. Sinds 2013 is de wijk enorm gegroeid door de bouw van nieuwbouwwoningen. Het Enka terrein heeft een enorme aantrekkingskracht door de karakteristieke (nieuw)bouw van woningen en station Ede-Wageningen ligt om de hoek. In de Enka buurt wordt momenteel nog druk gebouwd. In de wijk Reehorst vinden we nog oudere woningen. Reehorst bevat ook de villa’s van de Oranjebuurt. Daar zien we woningen daterende van de jaren 10 en de jaren 30 tot aan de jaren 50. Hoogbouw-Zuid kent veel hoogbouw en heeft veel woningen per vierkante meter. Zo is deze wijk erg gemixt. Ede-Zuid is levendig, heeft een station (Ede-Wageningen) en winkelcentrum Hoog Maanen met een Jumbo, Lidl, Kruidvat, een fietsenmaker en een aantal speciaalzaken. Tevens zit de Kenniscampus in Ede-Zuid met de Christelijke Hogeschool Ede, ROC A12, CSG Het Streek en Aeres VMBO.

Maandereng:

De Maandereng bestaat uit de Hoef, Elskamp en Maandereng-Oost. Deze wijk ligt samen met de Rietkampen naast de A12 en zodra je Ede inrijdt vanaf de A12 zie je beide wijken direct liggen. De wijken worden verbonden door het winkelcentrum Stadspoort. Maandereng is gebouwd in de jaren 80. De wijk kent ook de kantoren van o.a. De Heus en CROP registeraccountants. Midden in de wijk ligt ook het Maanderpark, waar op Koningsdag altijd een vrijmarkt plaats vindt. In de wijk zijn circa 72% van alle woningen koopwoningen. Lees voor meer informatie over de Stadspoort verder bij Rietkampen.

Rietkampen:

De Rietkampen is in de jaren 90 naast de wijk Maandereng gebouwd. De wijk bestaat uit de Dreven, de Parken, de Singels en de States. Na de bouw van de wijk in de jaren 90 werd in 1996 ook winkelcentrum Stadspoort geopend. De Stadspoort is een grote, veelal overdekt winkelcentrum en bestaat uit onder andere een Albert Heijn, een Jumbo, Action, Bruna, Hema, een Bakker Bart, opticien, apotheek en een bloemist. Later in de jaren 90 is ook het ziekenhuis Gelderse Vallei geopend. De buurten bestaan uit veel rechte en overzichtelijke straten. Naast de Stadspoort kent de Rietkampen ook een Pathé bioscoop, een grote sporthal en grote restaurants als De Beren en Shabu Experience. In deze wijk zijn circa 85% van alle woningen koopwoningen.

Heb je vragen en/of opmerkingen over onze teksten of wil je wat eraan toevoegen, laat het ons dan gerust weten!

Laat je contactgegevens achter op dit contactformulier en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.