Jan Zegers makelaardij

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

De hoogste rechterlijke instantie, de Hoge Raad, heeft in een uitspraak vastgesteld dat de vraagprijs van een woning een uitnodiging is om een bod uit te brengen. Wanneer je biedt op de vraagprijs (zoals vermeld in een advertentie of woninggids) breng je daadwerkelijk een bod uit. Het is aan de verkoper om te beslissen of hij dit bod accepteert, een tegenbod doet via zijn makelaar, of zelfs besluit om de vraagprijs tijdens de onderhandelingen aan te passen.

Bij “kosten koper” (k.k.) komen de kosten voor de overdracht van de woning voor rekening van de koper. Onder de kosten koper vallen onder andere:

  • Overdrachtsbelasting
  • Notariskosten voor het opstellen van de akte van levering;
  • Kadasterkosten voor het inschrijven van de akte van levering.

Daarnaast moet de koper ook rekening houden met:

  • Notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte;
  • Kadasterkosten voor het inschrijven van de hypotheekakte.

Belangrijk om te weten is dat de courtage van een makelaar, taxatiekosten en andere kosten ten behoeve van jouw aan- of verkoop van jouw woning niet onder de kosten koper vallen. Deze diensten zullen dus in rekening worden gebracht bij de overdracht van de woning, of eerder in het proces.

De makelaar mag met meerdere geïnteresseerden tegelijk onderhandelen, maar hij moet dit wel aan alle betrokkenen laten weten.

Een onderhandeling begint pas wanneer de verkoper reageert op jouw bod, bijvoorbeeld door een tegenbod te doen. Ook kan de makelaar expliciet aangeven dat de onderhandelingen zijn gestart. Het is belangrijk om te weten dat het bespreken van jouw bod met de verkoper niet automatisch betekent dat je al in onderhandeling bent.

Tijdens de bedenktijd heeft de koper de mogelijkheid om de overeenkomst te ontbinden. De bedenktijd duurt minimaal drie dagen en gaat in om 0.00u na ontvangst van de door beide partijen ondertekende akte of een kopie daarvan. De bedenktijd loopt tot en met 23.59u van de laatste dag van deze periode.

Ja, als koper van de woning heb je de keuze om te kiezen waar je de akte wilt laten opstellen. Hier zitten echter wel restricties aan verbonden. Zo mag de koper een notaris kiezen welke zich binnen 15 kilometer vanaf de woning bevindt en mogen de kosten voor de verkoper niet hoger zijn dan € 275,- per doorhaling hypotheek. Tevens worden ongebruikelijke kosten zoals dossierkosten, administratiekosten en dubbele onderzoekskosten doorberekend aan de koper. Dit om notariskantoren tegen te gaan die stuntprijzen voor de kopers hanteren en vervolgens de verkopers extra zwaar belasten.

Ja, de vraagprijs is slechts een uitnodiging om een bod uit te brengen, zoals eerder beschreven onder “Als ik de vraagprijs bied, moet de verkoper de woning dan aan mij verkopen?”. Hierdoor behoudt de verkoper de vrijheid om de vraagprijs te verlagen of te verhogen.

Tijdens onderhandelingen worden vaak tegenbiedingen gedaan tussen beide partijen. Wanneer een potentiële koper een tegenbod doet dat afwijkt van het eerdere bod van de verkoper, vervalt het initiële bod van de verkoper. Het kan voorkomen dat partijen tijdens het biedingsproces dichter bij elkaar komen, maar de verkoper heeft altijd de mogelijkheid om zijn tegenbod te verhogen en de koper om zijn bod te verlagen.

Een biedlogboek geeft inzicht in alle biedingen die op een huis zijn gedaan, waardoor het verkoopproces transparanter wordt. Je krijgt inzicht in het aantal biedingen dat is gedaan, de hoogte van de verschillende biedingen en de eventuele ontbindende voorwaarden die andere bieders bij hun bod hebben betrokken.

Vanaf 1 januari 2023 zijn de drie grootste vastgoedorganisaties (VBO, NVM en Vastgoedpro) verplicht om gebruik te maken van een biedlogboek bij de verkoop van bestaande woningen en appartementen. Dit biedlogboek is bedoeld om het biedproces transparanter te maken voor zowel verkopers als potentiële kopers. Het is echter niet van toepassing bij de verkoop van nieuwbouw, recreatiewoningen, bedrijfswoningen, garageboxen, bouwkavels, woon-/bedrijfspanden en (agrarische) bedrijfsobjecten zonder woonbestemming. In gevallen van twijfel wordt geadviseerd om alsnog gebruik te maken van het biedlogboek. Na afloop van de bedenktijd en/of ontbindende voorwaarden is het biedlogboek beschikbaar voor kandidaat-kopers, zodat zij volledig geïnformeerd zijn over het biedproces.

Als je besluit een makelaar in te schakelen voor de verkoop van je woning, betaal je een vergoeding, ook wel courtage genoemd. De hoogte van deze vergoeding hangt af van de makelaar, de specifieke diensten die je afneemt en de afspraken die je onderling maakt.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen?

Wil je meer weten of staat je vraag er niet tussen? Schroom dan niet om contact op te nemen!